Erasmus Hareketliliğine Gitmeden Önce
Erasmus hareketliliği nedir?
Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.
Kimler gidebilir? Kimler katılabilir?
Üniversitemiz bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmanız gerekmektedir.
Dönem kaybeder miyim?
Üniversitemiz yurtdışında geçirilen öğrenim dönemine tam tanınma sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle öğrenci Erasmus’ta aldığı derslerden başarılı olduğu sürece o dönemden muaf olarak ÇOMÜ’deki dönemine devam eder.
Öğrenci, başarısız olduğu derslerin kredisi kadar ÇOMÜ’de ders alarak o dönemi tamamlar.
Minimum şartlar nelerdir?
Öğrenim ve staj hareketliliği gerçekleştirebilmek öğrencilerin aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:
Başvuru sırasında henüz transkripti oluşmamış;
Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun 4 üzerinden en az 2.20 olması;
Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun 100 üzerinden en az 75 olması,
Elimizde dil puanı mevcut ise yine de Erasmus sınavına girmemiz gerekiyor mu?
YDS, e-YDS, YÖKDİL ve TOEFL sonuçlarını da kabul etmekteyiz. Elinizdeki dil puanı kabul ettiğimiz sınavlara ait ise Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Erasmus Yabancı Dil Sınavına girmenize gerek yoktur.
Başvurular nasıl ve nereden olacak?
Başvuru hakkında ayrıntılı bilgi web sitemizde açıklayacağımız duyuruda yer alacaktır.
Gideceğim okulu/kurumu ben mi bulmalıyım?
Öğrenim hareketliliği için;
Erasmus hareketliliği bölümler arası anlaşmalar üzerinden gerçekleşebilmektedir. Hareketlilik gerçekleştirebilmek için okulu sizin bulmanıza gerek yoktur. Bölümünüze ait anlaşmalar üzerinden hareketlilik gerçekleştirebilirsiniz.
Staj hareketliliği için;
Staj hareketliliğinin gerçekleşebilmesi için öğrencilerin staj hareketliliğini gerçekleştirmek istediği işletme, kurum veya organizasyon tarafından staj hareketliliğini kapsayan imzalı ve mühürlü bir kabul mektubu almış olması gerekmektedir.
Erasmus Ofisi, öğrenciler için staj yeri ayarlamamaktadır.
Okulumun anlaşması olmayan bir üniversiteye gidebilir miyim?
Hayır gidemezsiniz. Erasmus öğrenim hareketliliği gerçekleştirebilmeniz için bölümünüzün anlaşması olması gerekmektedir. Bölüm anlaşmalarını Erasmus bölüm koordinatörleri gerçekleştirir. ÇOMÜ Erasmus bölüm koordinatörünü öğrenebilmek için buraya tıklayınız: https://courses.comu.edu.tr/coordinator/deplist
Ön lisans programındayım, yine de katılabilir miyim?
Ön lisans öğrencileri de Erasmus öğrenim ve staj hareketliliğinden faydalanabilir.
Son sınıfta Erasmus yapabilir miyim?
Erasmus başvuruları bir sonraki akademik yıl hareketlilik gerçekleştirebilmek için alınmaktadır. Üçüncü sınıfta başvurup 4. Sınıfta hareketlilik gerçekleştirebilirsiniz.
(Eğitim Fakültesi öğrencileri zorunlu MEB stajları nedeniyle 3. Sınıfta Erasmus öğrenim hareketliliği başvurusu yapamaz ve 4. Sınıfta hareketlilik gerçekleştiremezler.)
Yabancı Uyruklu öğrenciler için herhangi bir kısıtlama var mı?
Yabancı uyruklu öğrencilerin başvurması hususunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Bütün masraflarımı Erasmus ofisi karşılıyor mu?
Avrupa Komisyonu hareketliliğe hibeli olarak hak kazanan öğrenciye yurtdışında geçirdiği gün bazında bireysel destek hibesi vermektedir. Verilen hibe dışında başka herhangi bir masraf karşılanmamaktadır.
Pasaport / vize işlemlerimi ofis yapıyor mu?
Pasaport ve vize işlemleri hareketliliğe seçilen öğrencinin sorumluluğundadır.
Vize işlemlerimi nasıl gerçekleştireceğim? Vizeyi kesin alabiliyor muyum?
Erasmus hareketliliğine seçildikten sonra gideceğiniz ülkenin konsolosluğunu arayarak en güncel bilgileri almalısınız. Vize prosedürlerine/işlemlerine ait belgeler ülkeden ülkeye değişmektedir. Kesinlikle vize alacağınızın garantisi yoktur. Ancak ÇOMÜ Erasmus Ofisi tarafından Erasmus öğrencisi olduğunuz ve bu kapsamda size aylık belirlenen hibe miktarı kadar destek verildiğini içeren bir yazıyı vize başvurusu sırasında ilgili makama iletmeniz vize alınması konusunda size kolaylık sağlayabilecektir. Bu belgeyi ofisimizden talep edebilirsiniz.
Erasmus Hareketliliğine Seçildikten Sonra
Gittiğim üniversitede kaç ders almam gerekiyor?
Erasmus hareketliliği gerçekleştireceğiniz üniversitede toplamda 30 AKTS’lik ders almanız gerekmektedir. Ders sayısı önemli değildir. Derslerin kredilerinin toplamı 30 AKTS olmalıdır.
Kabul mektubum yok staj hareketliliğine başvuru yapabilir miyim?
Staj hareketliliğine başvuru yapabilmeniz için staj gerçekleştireceğiniz kurumdan kabul mektubu almanız gerekmektedir.
Hangi sağlık sigortasını yaptırmalıyım?
Hareketlilik gerçekleştirilen her ülkenin farklı talepleri olabilmektedir. Öğrenim hareketliliği gerçekleştirecek öğrencilerden beklenen hareketlilik süresini kapsayıcı minimum 30.000 Euro teminatlı uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortası yaptırmalıdır.
Staj hareketliliğine seçilen öğrenciler yukarıda belirtilen sağlık sigortasına ek olarak Mesuliyet Sigortası da yaptırmaları gerekmektedir.
Erasmus’ta kaldığım ders olursa ne yapacağım?
Erasmus hareketliliği sonrasında kaldığınız dersin ya da derslerin kredisi kadar ÇOMÜ’de ders alarak o dönemi tamamlayacaksınız.
Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlandım. Staj için tekrar başvuru yapabilir miyim?
Bir akademik düzeyde öğrencinin 12 ay hareketlilik gerçekleştirme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle öğrenim hareketliliği sonrasında kalan süre çerçevesinde öğrenci staj hareketliliği gerçekleştirebilir.
Kalacak yeri nasıl bulacağım, gittiğim üniversite bunu sağlıyor mu?
Konaklama yerini bulmak öğrencinin sorumluluğundadır. ÇOMÜ Erasmus Ofisi ya da karşı kurumdaki Erasmus Ofisi konaklama yerini bulma konusunda sorumlu değildir. Ancak karşı kurumun size bu konuda yol göstermesi için yazışma gerçekleştirebilirsiniz.
Gitmeden önce hangi belgeleri teslim etmeliyim?
Hareketliliğe seçilen her Erasmus öğrencisi vizesini aldıktan sonra Hareketlilik Sözleşmesini hibeli olsun ya da olmasın imzalamak zorundadır. Bu sözleşmeyi imzalayabilmemiz için ofise getirilmesi gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
Gidilen ülkede bizi havalimanında karşılıyorlar mı?
Karşı kurumun böyle bir sorumluluğu yoktur. O ülkedeki varışınızı kendiniz organize etmelisiniz. Bu konuda, o üniversitede yer alan öğrenci kulüpleri ile iletişime geçebilirsiniz. Erasmus Student Network (ESN) öğrenci topluluğunun gideceğiniz üniversitede bir şubesi varsa bu topluluk size yardımcı olabilir.
Tek dönemlik gittiğimde uzatabilme imkânım var mı?
Güz döneminde hareketlilik gerçekleştirirseniz bahar dönemine uzatma hakkınız vardır.
Gittiğim üniversitede oryantasyon programı oluyor mu?
Erasmus hareketliliği gerçekleştireceğiniz üniversitelerin neredeyse tamamında oryantasyon programı hareketlilik başlangıcında gerçekleştirilmektedir. Karşı kurum sizi bu konu hakkında da bilgilendirecektir.
Gideceğim üniversite ile nasıl bağlantı kurabilirim?
ÇOMÜ Erasmus Ofisi, hareketliliğe seçildiğiniz zaman sizi karşı kuruma e-posta üzerinden bildirir. Gönderilen e-postaya seçilen öğrenci de cc’de* tutulur. Böylelikle öğrenci karşı kurumdaki yetkili kişinin e-postasını görebilir. İletişim ile ilgili bir sıkıntı yaşanırsa öğrenci ÇOMÜ Erasmus Ofisinden bilgi alabilir.
*cc: Carbon Copy, iki kişi arasındaki yazışmanın üçüncü bir kişiye de bir kopya olarak gitmesini sağlar.
Gideceğim üniversiteye kayıt parası ödeyecek miyim?
Hayır ödemeyeceksiniz.
O üniversitede alacağınız eğitim için harç, eğitim ücreti alınmamaktadır. Fakat kent içi ulaşım, öğrenci kartı ücreti vs. gibi talepleri olan üniversitelerin ödemelerini gerçekleştirmeniz gerekebilir.
Hibe ödemem ne zaman gerçekleşecek?
Öğrenci, hareketlilik sözleşmesini imzalanabilmesi için yerine getirilmesi gereken işlemleri tamamladıktan ve sözleşmeyi imzaladıktan sonra en kısa sürede toplam hibesinin %80’i tek seferde ödenir.
Erasmus Hareketliliğinden Döndükten Sonra
Hareketlilik sonrasında teslim etmem gereken evraklar nelerdir?
Katılım Sertifikası (Certificate of Attendance) ve karşı kurumdan alacağınız transkripttir.
Hibenin geriye kalanını ne zaman alabilirim?
Evraklarınızı teslim ettikten sonra Katılım Sertifikanıza göre kalan hibeniz hesaplanır. Orada kaldığınız süre boyunca geçirdiğiniz gün sayısına karşılık gelen nihai hak ettiğiniz hibe miktarından, size gitmeden önce /gittiğinizde verilen ilk ödeme miktarı çıkarılır ve ikinci ödeme miktarınız belirlenir. Bilgileriniz Avrupa Komisyonu Sistemine girilir ve size bir anket gönderilir. Bu anketi gerçekleştirmeniz ardından geriye kalan hibeniz hesabınıza yatırılır.
Transkriptimi bölümüme ben mi yollayacağım?
Dönüş işlemlerinizi tamamladıktan sonra (belgelerin teslimi, Avrupa Komisyonu Anketi, OLS dönüş sınavı) transkriptiniz ofisimiz tarafımızdan bölümünüze tanınma işlemlerinin gerçekleşmesi için gönderilir. Sizin bu noktada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Daha fazla bilgi edinmek için bilgi edinmek istediğiniz konu ile ilgili sekmeleri ziyaret edebilirsiniz.
Örneğin, İkili Anlaşmalar için "İkili Anlaşma" sekmesi, detaylı öğrenci hareketliliği bilgisi için "Giden Öğrenci" Sekmesi gibi.