Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Erasmus Birimi

Staj Amaçlı

ERASMUS PROGRAMI

ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ

Staj faaliyeti, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir.

Öğrenciler, yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde staj faaliyeti gerçekleştirebilir.

Yurtdışındaki stajlar, her eğitim kademesindeki çalışmalar ve yeni mezunlar için desteklenmektedir. Staj hareketliliği, öğretmen adayı öğrencilerin ders verme stajlarını, öğrencilerin araştırma asistanlıklarını ve doktora adaylarının ilgili araştırma faaliyetlerini de içerir. Ufuk Avrupa ile bir birliktelik yaratmak üzere, staj faaliyetleri, çifte finansman yasağına uymak şartıyla Ufuk Avrupa programı tarafından finanse edilen araştırma projeleri kapsamında da yerine getirilebilir. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrenim programının tamamlayıcı bir parçası olmalıdır.

Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.

Kimler Yararlanabilir?:

  • Önlisans, Lisans, Yüksek lisans ve Doktora öğrencileri bu programdan yaralanabilirler.
  • Mezun öğrenciler son sınıfta başvurmak koşulu ile mezuniyeti takip eden bir yıl içerisinde bu programdan faydalanabilirler.
  • Yabancı dil sınavından en az 50 alan öğrenciler Erasmus Staj Hareketliliğinden yararlanmak üzere başvurabilirler. COMU YDYO Erasmus Yabancı Dil Sınavı, YDS, e-YDS, TOEFL ve YÖKDİL sonuçları kabul edilir. Denklik tabloları için tıklayınız.
  • Önlisans ve Lisans öğrencileri için asgari genel not ortalaması 2.20 / 4.00 not ortalaması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için asgari genel not ortalaması 2.50 / 4.00 not ortalaması,
  • Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış,
    1) Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun asgari genel not ortalaması 2.20/4.00;
    2) Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun asgari genel not ortalaması 75/100 olması gerekmektedir.

Yerleştirme Süreleri:
Staj süresi 2-12 ay arasında olabilir.

Üniversitemiz; Erasmus Staj Hareketliliği'nden daha fazla öğrencimizi yararlandırabilmek için, staj hareketliliği hibelerini 3 ay ile sınırlamıştır.

3 aydan uzun süre staj yapmak isteyen öğrencilerimiz seçilmeleri halinde sadece ilk üç ay için hibe alacak, kalan süre için hibesiz olarak devam edebileceklerdir.

Önemli Bilgiler:

  • Erasmus Ofisi, öğrenciler için staj yeri ayarlamamaktadır, öğrencinin staj yapacağı kurumu bulması tamamen kendi sorumluluğundadır.
  • Başvuru esnasında sunmak üzere staj yapacağınız kurumu bulmuş ve o kurumun yetkilisinden imzalı mühürlü ve staj süresini kapsayan bir ön kabul mektubu (Letter of Acceptance for Traineeships) almış olmanız gerekmektedir.
  • Letter of Acceptance for Traineeships belgesinde yer alan "Job Description of Trainee" kısmı sizin staj yapacağınız yerdeki iş tanımınızdır. Lütfen buna dikkat ederek belgeyi doldurunuz. 
  • Erasmus Öğrenci yerleştirme faaliyetinden her öğrenim kademesinde toplamda en fazla 12 ay yararlanılabilir.
  • Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olunması staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir.

Ev Sahibi Kuruluşlar Kimler Olmalıdır?:

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:

- bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler

- yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları

- gönderen ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları

- ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik

- araştırma enstitüleri

- vakıflar

- okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)

- kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar

- kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar

- yükseköğretim kurumları (Programla ilişkili ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı, Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlararası anlaşma imzalamış olmalı)

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:

- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk. https://europa.eu/european-union/abouteu/institutions-bodies_en)

- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar. Staj yerinin ve staj programının öğrencisi olunan diploma programının içeriğine uygunluğunun değerlendirmesi ilgili bölümün fakülte/bölüm yetkilileri tarafından yapılır.

Hibe Miktarları (2024 Projesi Kapsamında):

Ülke grupları Misafir Olunacak Ülke Aylık Hibe Öğrenim (Avro)
1. ve 2. Grup Ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka,Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Estonya, Letonya, Slovakya, Slovenya 750
3. Grup Ülkeler Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Litvanya, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye

600

Staj yeri bulmak için, aşağıdaki adımları uygulamanız staj yeri bulma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir:

Hedef belirleme:

Erasmus stajı için hedef ülke ve çalışılabilecek pozisyonları belirlemek, doğru bir başvurunun ilk adımını oluşturmaktadır. Erasmus ofisinin web sitesi üzerinden duyuruları takip etmek, stajdan sorumlu fakülte ve bölüm koordinatörleri ile iletişime geçmek, hangi alanlarda hangi ülkelerde staj yapılacağı konusunda bilgi edinmeye yardımcı olacaktır. Hedef ülke belirlenirken, ülkenin okunan bölümün sektörü ile ne kadar ilgili olduğu, kariyere ne kadar katkı sunacağı gibi detayları göz önünde bulundurmak doğru bir seçim olacaktır. Hedef ülkelerdeki kurumların ve şirketlerin araştırılması, hangi sektörde staj yapılacağına karar verilmesi uygun pozisyonların belirlenmesini sağlayacaktır.

Staj yeri bulma:

Üniversitemiz Erasmus Ofisi, öğrencilere staj yeri ayarlamamaktadır. Öğrenci staj yerini kendisi bulmakla ve staj yapacağı kurumdan aldığı kabul mektubu ile Erasmus başvurusunu yapmakla yükümlüdür. Erasmus+ staj faaliyetinden yararlanmak isteyen ve gerekli koşulları yerine getirerek gitmeye hak kazanan öğrencilerin buldukları stajlar mutlaka kendi öğrenim alanında olmalıdır. Bu nedenle staj başvurusu yaparken, staj yapılacak kurumun eğitim görülen alanla ilişkisi olmasına dikkat edilmelidir.
Staj yapmak istenen alanlarda faaliyet gösteren kurumların ve şirketlerin resmi web sitelerini ziyaret etmek, staj pozisyonlarına başvurmak ve bilgi edinmek, staj bulma yollarından biridir. Bu sayede kurumlarla birinci elden iletişime geçilebilir.

Bunun yanı sıra, staj bulabilmek için staj ilanlarını yayınlayan çeşitli web siteleri ve araçlar bulunmaktadır. Staj ilanlarına ulaşmak ve staj yapacak uygun bir yer bulmak için kullanabilecek bazı araçlar aşağıda yer almaktadır. Paylaşılan araçlar öneri niteliğinde olup ilgili staj yerlerinin güvenilirliği ile ilgili ÇOMÜ Erasmus Koordinatörlüğü'nün sorumluluğu bulunmamaktadır.

Site linki bilgilendirme amaçlı olarak sayfamızda yer almaktadır.

Yukarıda yer alan Erasmus stajı bulunabilecek sitelerin dışında, daha önce staj yapılan kurumlarla iletişime geçmek de bir alternatif olabilir. 

Geçmiş dönemlerde ÇOMÜ öğrencilerinin staj yapmış olduğu kurumlar listesi için tıklayın.

(Liste öğrencilere fikir verme amaçlı olup kurumların kalitesi ile ilgili üniversitemiz garanti vermemektedir. Söz konusu kurumlarla irtibata geçmek öğrencinin sorumluluğu altındadır.)

Özgeçmiş Oluşturma:

Staj başvurusu yaparken özgeçmiş ile başvurulması gerekmektedir. Staj başvurularında özgeçmiş, kişiyi en iyi şekilde temsil eden ve programın gereksinimlerine uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Eğitim geçmişi, akademik başarıları, dil becerileri, iş deneyimleri gibi detayları içeren bir özgeçmiş oluşturulabilir. Özgeçmişi oluştururken kısa ve öz bir dil kullanmaya, ilgili ve gerekli bilgileri öne çıkarmaya dikkat edilmelidir. Bilgi fazlalığı yerine, staj yapılacak alanda gerekli olan beceri ve yetenekleri vurgulamak tercih edilmelidir. Avrupa’da etkili bir biçimde kullanılan ve birçok kurum, organizasyon, kuruluş tarafından tanınan Europass formatında cv kullanılması yararlı olabilir.

Europass hakkında ayrıntılı bilgi ve cv oluşturmak için: https://europa.eu/europass/tr/create-europass-cv

Motivasyon Mektubu Yazma:

Staj başvurusu yaparken, özgeçmişin yanında neden staj yapmak istediğinizi detaylı bir şekilde anlatan bir motivasyon (niyet) mektubunun bulunması başvurunuzu güçlendirecektir. Bu mektupta özgeçmişte yer almayan fakat önemli olduğu düşünülen detaylara yer verilebilir, Erasmus stajının ne gibi değerler katabileceği ifade edilebilir. Motivasyon mektubunda Erasmus stajyeri olarak pozisyon arandığı, kabul halinde üniversiteden hibe başvurusu yapılacağının ve dolayısıyla kurumdan maaş talebinin olmadığının ifade edilmesi başvurulan kurum için bilgilendirici olacaktır. Öğrencinin hibeli veya hibesiz staj hareketliliğine seçilmesi, staj yapılacak kurumun opsiyonel olarak öğrenciye maaş vermesine bir kısıtlama getirmemektedir. Başvuru yapılan kurumun seçilme sebepleri, gelecek planları ve kariyer hedefleri motivasyon mektubunda yer almalıdır. Staj için olası tarih aralıklarına da yer vermek işverenin değerlendirme aşamasında kolaylık sağlayacaktır. Motivasyon mektubu, başvuru e-postası ile aynı metni içermemelidir.

Kurumlara E-posta Gönderme:

Staj başvurusu yapılan kurumlara e-posta ile ulaşmak mümkündür. Bu e-postaların kısa, öz ve resmi bir dille yazılması gerekmektedir. Hazırladığınız özgeçmiş ve motivasyon mektubu e-postaya gönderirken eklenmelidir. Başvuru e-postaları, staj ilanında yer alan iletişim adresine, insan kaynakları birimine, ilgili birim sorumlularına veya staj koordinatörüne atılabilir. Bazı kurumlar başvuruları online bir sistem aracılığı ile kabul edebilmektedir. Bu durumda, başvuru için resmi internet sitesindeki online başvuru formunun doldurulması ve gerekli belgelerin yüklenmesi gerekebilmektedir.

Örnek e-posta taslaklarına ulaşmak için tıklayın.

*E-posta, özgeçmiş ve motivasyon mektubu İngilizce olmalıdır.

Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra staj hareketliliği başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurular online olarak yapılmakta, elden evrak teslimi yapılmamaktadır.

Online Başvuruda Gerekli Olan Belgeler:

  1. Transkript
  2. Yabancı Dil Sınavı Sonuç Belgesi (e-YDS, YDS, YÖKDİL veya TOEFL sonuç belgesi)
  3. Staj yapılacak kurumdan alınmış kabul mektubu (Letter of Acceptance)

Başvuruda YDYO’nun gerçekleştirmiş olduğu Erasmus Yabancı Dil Sınav sonucunu kullanacaksanız YDYO’dan sınav belgesi almanıza gerek yoktur. Sisteme sonucunuzu girmeniz yeterlidir. (Sistem bir sınav belgesi yüklemenizi zorunlu tutacağı için “YDYO” adını verdiğiniz boş bir pdf, jpg ya da word dosyası yükleyebilirsiniz.)

YDS, e-YDS, YÖKDİL ya da TOEFL sonucunuzu kullanacaksanız sonuç belgenizi pdf ya da jpeg formatında sisteme yüklemelisiniz. Bu belge doğrulama kodu içeren bir belge olmalıdır.

Güncel transkriptinizi ÜBYS’den pdf olarak alıp sisteme yükleyebilirsiniz. Öğrenci işlerinden imzalı transkript almanıza gerek yoktur. Beyan ettiğiniz not ortalamanız ve yüklediğiniz pdf’in doğruluğu tarafımızdan teyit edildikten sonra başvurunuz onaylanacaktır.

Başvuru sonuçları Erasmus web sitesinden ilan edilecektir: https://erasmus.comu.edu.tr/

- Süreçle ilgili tüm sorularınız için erasmusogrenimcomu.edu.tr'ye e-posta atabilirsiniz.

Ekler

Letter of Acceptance of Traineeship.docx
Staj Yerleri.pdf
Taslak Email.pdf