Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Erasmus Birimi

2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuruları Başlamıştır!

-

Başvuru Süreci ile İlgili Önemli Detaylar

Öğrenim hareketliliği başvuru kılavuzu için tıklayınız.
Staj hareketliliği başvuru kılavuzu için tıklayınız. 

Lütfen aşağıda yazılan bilgileri dikkatlice okuyunuz.

Öğrenim ve Staj hareketliliği ile ilgili tüm başvuru, seçim ve yerleştirme işlemleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılandırılan E-devlet kapısı üzerinden ve çevrimiçi olarak yürütülecektir. Başvurular turnaportal.ua.gov.tr adresi aracılığıyla öğrenim ve staj hareketliliği için iki ayrı başvuru şeklinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir.

Adayların T.C. Kimlik Numaraları ile e-Devlet Başvuru Portalı’na giriş yaparak  öğrenim hareketliliği için “2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı”; staj hareketliliği için 2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru İlanı” sayfasına erişim sağlamaları ve başvuru işlemlerini sırasıyla gerçekleştirmelidir.

Başvuru Portalı, 8 Mart 2024, saat 08:00 - 22 Mart 2024 saat 17:00 tarihleri arasında açık kalacak, belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi yapılamayacaktır. Posta yoluyla, ÜBYS üzerinden veya Erasmus Ofisine şahsen başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuru belgelerinin (transkript, dil belgesi, staj için kabul mektubu vs) Başvuru Portalı’nın turnaportal.ua.gov.tr ilgili bölümüne yüklenmesi gerekmektedir. Çevrimiçi başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve başvuru belgelerinin çevrimiçi olarak yüklenebilmesi için belirlenen tarih aralığına titizlikle uyulması, son gün ve saatlere bırakılmaması gereklidir.

Henüz bir dönemlik Genel Not Ortalaması oluşmamış (ara dönemde kaydolmuş) Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri, mezun oldukları öğrenim seviyesine ait mezuniyet GNO’su ile başvuru yapabilirler. Başvuru esnasında bir önceki öğrenim kademesine ait mezuniyet transkript belgesi .pdf olarak Öğrenim ve Staj başvurusu için Turna Portal sistemine yüklenmelidir.

Sistemde öğrenim bilgilerinizin çoğu otomatik olarak e-Devlet sistemi üzerinden çekilecektir. “Dönem” ve “Öğrenci Numarası”nı manuel olarak yazmanız beklenmektedir. Öğrenci Numaranızı doğru yazdığınızdan emin olunuz. Hangi dönemde okumakta iseniz dönem bilginizi o şekilde yazınız.

“Tercih Listesi” kısmında bölümünüz için anlaşmalı kurum Listesini görüntüleyebilir ve tercihlerinizi “Tercih Ekle” butonuna tıklayarak “Tercih Listenize” ekleyebilirsiniz. En fazla 10 tercihte bulunabilirsiniz. Tercih sırası aynı zamanda önem sırasını belirtmektedir. Yerleştirme işlemleri tercih sırasına göre yapılmakta ve mücbir sebep olmadan yerleştirme yapılan tercih sırasında değişiklik yapılamamaktadır. Tercih listesinde yer almayan bir kuruma hibeli veya hibesiz yerleştirme işlemi yapılamamaktadır.

“Dönem tercihini” de “Başvuru Tercihleriniz” kısmında belirtmelisiniz. 2024-2025 akademik yılı güz dönemi hareketlilik gerçekleştirmek istiyorsanız 2024-2025 Güz; 2024-2025 akademik yılı bahar dönemi hareketlilik gerçekleştirmek istiyorsanız 2024-2025 Bahar dönemi’ni seçmelisiniz.
Listede “2024-2025 yaz; 2024-2025 güz ve bahar (bir akademik yıl)” yer alsa da lütfen bunları işaretlemeyiniz.

Staj hareketliliğinde dönem tercihini hareketlilik gerçekleştirmek istediğiniz ve staj kabul mektubunuzda yer alan hareketlilik tarihlerini gözeterek işaretleyebilirsiniz. 

Hareketlilik gerçekleştirmek üzere tercih edilen üniversitelerin ya da kurumların resmi web sayfaları mutlaka incelenip, başta dil yeterliliğine ilişkin koşullar olmak üzere bilgi sahibi olarak tercihte bulunulmalıdır. Bu koşullarda eksik bilgi sahibi olunarak yapılacak tercihlerin sonucunda öğrencilerin karşı kurum tarafından kabul edilmemesi veya vize alamaması gibi mağduriyetlerde sorumluluk yararlanıcı adaya aittir.

Sistemde gördüğünüz kontenjanlar anlaşma kontenjanıdır. Bu kontenjan sayısı hibe alacak öğrenci sayısını ifade etmemektedir.

Staj hareketliliğinde başvuru sırasında "Kabul Mektubu" sunmak zorunludur. Staj kabul mektubu imzalı ve mühürlü olmak zorundadır.

Staj yapmak istenilen kurum sistemde yer almıyor ise başvuru sisteminde “Tercih Bilgileri” kısmında ekrandan talep edilen bilgileri girerek kurumu sisteme tanımlayabilir ve tercihinizi ekleyebilirsiniz.

Engelli öğrencilerimizin engelli olduklarını gösteren belgeyi sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Şehit ve Gazi çocukları ilgili belgeyi temin ederek sisteme yüklemelidir.

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından hakkında 2828 ve 5395 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı sisteme yüklemeleri gerekecektir.

Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı aldığını kanıtlayan öğrencilerimiz AFAD’dan afetzede yardımı alındığını gösteren belge, İkametgah belgesi, Nüfus Kayıt Örneği (Nüfus Aile) belgelerini yüklemeleri gereklidir.

Üniversitemizde YTB burslusu olarak öğrenim gören öğrencilerin Erasmus+ Hareketliliği programına başvurmaları halinde bu öğrencilerin başvuruları alınacak; hareketlilikten yararlanmaya hak kazanmaları halinde ilgili öğrenciler YTB burslarının kesileceğini bildiklerine ve bunu kabul ettiklerine dair dilekçelerini başvuru sistemine yüklemeleri gerekecektir.

Daha önce Erasmus+ faaliyetinden faydalandıysanız başvuru sisteminde hangi eğitim kademesinde faydalandığınızı belirtmelisiniz.

İstenilen belgeler de "Pasaport" kısmına sadece çifte vatandaşlığınız bulunuyorsa vatandaşı olduğunuz diğer ülkeye ait pasaportunuzun taranmış halini ekleyiniz. Çifte vatandaşlığınız yoksa pasaportunuzun taranmış halini sisteme yüklemenize gerek yoktur.

Aynı anda hem Staj Hareketliliği hem de Öğrenim hareketliliğine başvuran adayların “Öncelik Dilekçesi” yükleyerek hangi faaliyet türünü öncelikli olarak tercih ettiklerini belirtmeleri gerekir. Önceliklendirilmeyen faaliyet türünde Erasmus başvuru puanından -10 puan düşülür.

ÇOMÜ Erasmus Yabancı Dil Sınav sonucunu kullanacaksanız puanınızı yazıp, boş bir belge yüklemeniz yeterlidir. Kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından herhangi birini kullanacaksanız da mutlaka sisteme sınav sonuç belgenizi yüklemelisiniz. 

Başvuru sisteminde iletişim bilgilerinizi doğru ve eksiksiz şekilde giriniz. Başvurunuz ve sonrasındaki süreçte ilgili formda yer alan bilgiler kullanılacaktır.

Başvurunuzu eksiksiz şekilde tamamladıktan sonra “Başvuruyu Tamamla” seçeneğini tıklayınız. Başvurunuzun durumunu “Başvurularım” sekmesinden kontrol edebilirsiniz. Başvuru durumu “Tamamlanmış” olarak görünen başvurular, başarı ile gönderilmiştir.

Başvuru dönemi boyunca sisteme kaydetmiş olduğunuz e-posta adresinizi mutlaka kontrol ediniz. Bu dönem boyunca tarafımızdan gönderilmiş tüm e-postalar resmi bildirimdir.

Başvuru yoğunluğu göz önünde tutularak başvuru sürecinde ortaya çıkabilecek soru veya sorunlar ile ilgili erasmusogrenim@comu.edu.tr e-posta adresini kullanmanız önem arz etmektedir. Sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için destek sadece e-posta yolu ile sağlanacaktır.

Öğrenim hareketliliği ile ilgili önemli detaylara ulaşmak için tıklayınız.

Staj hareketliliği ile ilgili önemli detaylara ulaşmak için tıklayınız.

Ekler

ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ ÇEVRİMİÇİ BAŞVURU KILAVUZU.pdf
STAJ HAREKETLİLİĞİ ÇEVRİMİÇİ BAŞVURU KILAVUZU.pdf